Анализът на различни видове информация е едно от ключовите умения, които практикуваме в часовете по история и цивилизации. Най-често използваните източници са текст или изображение, но напредването на технологиите, онлайн обучението и прогресивното обновяване на материалната база в училищата правят все по-достъпна употребата на видео съдържание в учебните часове.  От друга страна, тенденциите в социалните мрежи, медиите и въобще информационните технологии показват все по-засилен интерес към видео съдържание и все по-голям спад на интереса към текстово съдържание – или по-просто казано „защо да четем скучен текст, като може просто да гледаме забавно видео“.  

За добро или зло в наши дни видео съдържанието набира огромна популярност, което налага и неговата адекватна употреба в учебните часове като източник на информация, чрез който да тренираме уменията на нашите ученици. Използвам думата адекватна, защото само по себе си пускането на видео в час не е особено полезно, ако не бъде съпроводено с някои дейности, които да ангажират вниманието на учениците. Обратното се равнява на една дълга и отегчителна лекция, от която няма особена полза. Ако бъде използвано в правилни „дози“ и съпроводено с полезни, интересни и ангажиращи задачи, видео съдържанието може да бъде изключително полезен ресурс в учебните часове по история и цивилизации. Представяме ви няколко източника, които със сигурност ще Ви бъдат полезни: 

Исторически фото парк „Ретро България“: –

Link – https://retro-bulgaria.com/   

Една изключително богата колекция посветена на Третата българска държава, която освен видео хроники съдържа огромно количество снимки, карти, картини, етнографски колекции и книги от новата и най-новата ни история. Информацията е разпределена в няколко раздела, които водят към облачна платформа, от която можете да изтеглите или гледате напълно безплатно всичко, което ви допадне. Недостатък на сайта е, че липса удобството на търсачка и гледането на видеата става малко бавно, което отнема малко повече време за откриване на нужната информация. Въпреки това можем да заключим, че огромното богатство на този своеобразен дигитален архив компенсира недостатъците.   

Още полезни материали – ТУК

Youtube каналът „Българският XX век“ :

Link – https://www.youtube.com/channel/UCrV9iVwcV-l8gsBVxzqZ7Qg  

Ако спешно търсите видео свързано с новата и най-новата история на България за часа си каналът „Българският XX век“ е правилното място за вас.  Той съдържа над 200 видеа, от които лесно можете да откриете подходящото чрез търсачката или като влезете в таба „плейлисти“. Там видеоклиповете са подредени в тематични групи – филми, армия, икономика, бит и обичаи, пропаганда, наука и образование, спорт, култура, политика.  

Сайтът на Царски дворец Врана:

Link – https://dvoretz-vrana.bg/  

Сайтът е създаден от Фонд за опазване на историческото наследство  „Цар Борис и Царица Йоанна“. Освен информация за Фонда, двореца, Царското историческо общество, архива и библиотеката на двореца, сайтът съдържа и раздел видео. В този раздел можете откриете няколко изключително ценни филма посветени на царското семейство и българска история, които са с много добро качество –  „Цар Борис III обединител“, „Из живота на царските деца“, „Възшествието на Н.В. Цар Симеон II  на престола на българските царе“ и други. 

Блогът „Старо Търново“:

Link – https://starotarnovo.blogspot.com/p/blog-page_4.html  

Освен огромно количество информация за историята на духовната столица на България, блогът Старо Търново съдържа и два раздела с видео съдържание под наименованията „Архивни кадри от Търново“( https://starotarnovo.blogspot.com/p/blog-page_29.html) и „Архивни кадри от Царско време“ (https://starotarnovo.blogspot.com/p/blog-page_4.html). В тях можете да откриете видеоклипове от първата половина на XX век, свързани с Велико Търново, някои основни исторически събития, а също така и множество кино прегледи.