Разкажи ни за себе си в пет изречения: 

Не съм израснал в град, не съм живял в гето, 

изградил съм се човек в родното си село. 

От културното развитие най-малко ми отнело 

саркастичен, но помагащ – дължа си го на него… 

Даскал, Запалянко, Ортодокс историк и Рападжия, приятно ми е на мен!  

Валентин

Защо избра да си учител? 

Защото се прецаках с едни обучения и така четвърта година си го работя.  
Време беше за кариера и си харесах най-нископлатената позиция. Иначе е добре, говорят ми предимно на Вие, някои ми викат „госпожо“, на входа ми искат и ученическа карта. Добре е.   

Разкажи ни как се справяш с предизвикателствата в училище: 

В началото реагирах доста първосигнално на провокации от всякакво естество – закъснели доклади, лабилни директорки, рехаво възпитани дечица и други естествени дразнители и системни грешки. В последствие станах доста сдържан и мисля, че това донякъде ми помогна да се владея, без да трупам негативната енергия като рушащ токсин за психика и тяло. Футбол и музика са първи помощници, а извънкласната дейност с рапа е задължителна, за да ме държи зареден и да виждам някакъв напредък в малките поне там. Да виждаш смисъла от усилията, е задължителен компонент от цялостната ми нагласа.  

Сподели с нас един хубав момент от училище: 

Веднага ми идват два – първият е, когато започнах с програмата „Заедно в час“ и преподавах в лятното им училище в София. Разминаваха ни се идеите за преподаване с обучителите и това кога урокът минаваше за успешен. Предимно когато протичаше според техните разбирания и порядки, от които криввах доста.

Обаче на последната родителска среща присъстваше едно от главните лица в програмата и пред нея се изредиха маса родители и деца с благодарности към г-н Хаджиев, за това, че съм запалил в децата им интерес към историята. После самата тя ме питаше как съм накарал най-трудния ученик, който им саботира редовно летните училища, да взима участие и работи.  

Вторият – вчера. Три момичета от миналогодишен клас ми запалиха телефона, че са в училище и искат да ме видят. Видях ги набързо и споделиха колко им липсват часовете и активностите в тях. Последният път, в който ми е ставало густо от даскалъка.  

В свободното си време се занимаваш с БГ РАП. Разкажи ни повече за „Рап академия“

Рапът ми дава пълната свобода да пресъздавам нещата, които не мога по друг начин. Намирам и как да изразя и за себе си концепции, които ме вълнуват и искам да си обясня. Отделно в него намирам символната връзка между небесното и земното, красотата и на двете. С малките творчеството в „Рап академията“ става в пъти по-забавно и впечатляващо. За “РАП Читалище” може да питате Apollo от ЩАБА в Търново, инициативата си е негова. Само я подкрепям чрез споделяне на неговите видеа.  

Още интересни истории – КЛИК

Какво би променил в образователната система, ако имаш възможност? 

Ще съкратя на минимум учебния материал или ще разкарам учебниците. Трябва учителят да има свободата да избира информацията и нейното поднасяне.  И начинът, по който неговата работа се мери, да не е чрез докладчета и оценки, а децата да дават обратна връзка за това как си е свършил работата. Никой не се интересува от тяхното мнение. Нека промените дойдат от тях, а не да бъдат безгласна буква в целия работен механизъм на училището. Те виждат от друга перспектива и фиксират проблемите отвътре – на организационно и педагогическо ниво. Ученическите парламенти за мен трябва да се случват наравно с учителските съвети.

+ Да стане заплатката 8 к. Поне! (Екипът ни също подкрепя идеята !!! :D)

От какво има нужда според теб българският учител? 

Свобода, уважение и стимули.

Особено финансови. Удвояване, утрояване на заплатите е мит, който е време да се развенчае. И родителите трябва да спрат с дребнавостите и постоянната неприятна намеса в нашата работа. Все повече заживяват с убеждението, че ние сме им персонал, който издържат. Това се пренася на децата и всяко тяхно провинение се заличава. По преразказ на ученик децата се чувстват прави във всяка една ситуация, а на учителя се държи сметка за най-маловажната. Строг мониторинг си е. И малките се чувстват безнаказано и безусловно прави. И после как да искаш добри резултати от някого, който си мисли, че му се полага и несъществуващото, и е убийствено гневен, когато не го получи?  

Как би мотивирал някого да стане учител? 

Трудно. 

Нещо, което искаш да споделиш или да изразиш мнение?  

Споделям мнение, че сме брънки, но и съставни части от образователна система и общество, на които им липсват обща кауза. Нека си харесаме една такава за благото на всички. Най-лесната и правилната са децата!  
 
И благодаря за поканата, Явка!