1. Фокусиране.  

В днешно време имаме толкова много алтернативи, с които да запълним времето си, че понякога се опитваме паралелно да вършим 2-3 неща. За съжаление, човешкият мозък не е устроен да работи така. Той може да извършва качествено една операция за единица време. Ето защо фокусирането е едно от най-важните умения на 21. век. Но как да се преборим с разсейващите фактори? Ето едно предложение. Изключете всички нотификации, аларми, ако е възможно, спрете електронните устройства. Нагласете си аларма за след 20 мин. След това пробвайте да учите, като се стремите съзнанието ви да е ангажирано само с темата, върху която се подготвяте. След като звънне алармата, се наградете с 1-2 мин. почивка и „забранени“ удоволствия. Постепенно увеличавайте времето за учене и ограничавайте почивките. Целта е да постигнете 45 мин. фокусирано учене.  

2. Визуализирайте целите си. 

Ако учите за кандидат-студентски изпит, или въобще искате да станете професионалист в дадена сфера, визуализирайте себе си след няколко години. Например, ако се готвите за медицина, представете си как след години сте световно признат лекар, уважаван от всички, гордост за близките си. Представете си как правите животоспасяваща операция, която друг не би могъл да осъществи. После си спомнете какво знаехте и можете, преди да учите сериозно. Изградете ментален контраст. Коя идея ви допада повече? Всеки път, когато сте уморени, не сте в настроение, отлагате ученето, като си намирате по-приятно занимание, засилвайте визуализирания образ със слухови и зрителни картини. Направете го своя втора природа. Можете дори да запишете ключови думи или изречения, свързани с мечтания си образ, и да ги напишете на лепящи се листчета, които да поставите на видно място. 

10 съвета за успешно учене – ТУК

3. Поучете се от грешките си. 

Много често учениците се фокусират върху предстоящата контролна работа, без да поглеждат назад към изминалите. Те рядко забелязват, че често допускат грешки от сходен тип, без значение че темата на изпитването е различна. Ето едно предложение как да фокусираме този проблем: След всяка контролна работа потърсете грешките си. Те ще бъдат отбелязани от учителя чрез отнемане на точки, рецензия или подчертаване. Направете си флаш карти, като от едната страна запишете сгрешените примери или типичната за вас грешка, а от другата страна – коригираните примери. От полза може да бъде още срещу всяка грешка да запишете предположение на какво се дължи тя, както и примерно решение за нейното отстраняване. Ако се наложи, потърсете помощ, но тя ще бъде много по-адекватна, ако е фокусирана върху определен проблем, например членуването на съществителни имена от м.р. 

4. Използвайте уточняващи въпроси и прости аналогии. 

Много ученици, учители и родители се оплакват от прекалено сложния език, на който са написани учебниците. По мое мнение това е не толкова проблем, колкото шанс да се развият по-задълбочено мислене и умение за четене. Ако се затруднявате с някоя абстрактна концепция, можете да пробвате следното. Подчертайте непознатите думи и изяснете тяхното значение. Предайте значението на текста със собствени думи, в чието значение сте сигурни. Представете си, че трябва да обясните написаното на 10-годишно дете. Използвайте аналогии, които то би могло да разбере. Например, ако изучавате потока на електричеството, можете да направите аналогии с река, рояк мравки и т.н. Асоциациите, които изграждате, ще бъдат ключ не само към разбирането на текста, но и към неговото запомняне. Тук мисловната карта може да бъде вашият най-добър помощник. 

5. Правете почивки! 

Още древните гърци са открили, че щастието и продуктивността се крият в умереността. Това се отнася и за ученето. Изследователите са открили, че след 40-тата минута съсредоточаването става трудно, а запаметяването рязко спада. Ето защо е наложително между учебните сесии да се правят кратки почивки, по време на които обаче мисловният поток трябва да бъде насочен другаде, към нещо, което не е свързано с учебния материал. Идеята на почивката е мозъкът да бъде разтоварен. Желателно е това да стане за не повече от 10 минути, защото иначе обратното фокусиране ще бъде затруднено. Най-добрият вариант за почивка между учебните сесии е кратко физическо натоварване – разходка, подскоци на място, клекове и други подобни. Най-важната почивка обаче е в края на деня – сънят. Няма как да станете успешни ученици, ако не спите достатъчно (за тийнейджъри – между 8-9 часа). Ако жертвате съня си за сметка на ученето, трябва да пренаредите ежедневния си график!