Уменията за анализ на изображение са ключова част от часовете по история и цивилизации в наши дни. До преди 10 години учебниците по история бяха предимно черно-бели, а изображенията в тях често бяха абсолютна екзотика или пък доста неподходящи. Днес учебните пособия са много по-пъстри и предоставят една идея по-богат избор на различни снимки, графики, картини, миниатюри и други. Въпреки това доста често те не са достатъчни или подходящи. Всеки един съвременен учител по история и цивилизации ежедневно изпитва крещяща нужда от изображения, които да са достъпни, безплатни, разнообразни и не на последно място с добра резолюция. Това се дължи на „излизането“ на родните учители извън рамките на учебниците и помагалата чрез създаването на презентации, упражнения, контролни, олимпиади, видеа и друго мултимедийно съдържание, с което да направят своите часове още по-интересни и полезни за учениците. За всички колеги, които имат нужда от такива източници предоставяме три напълно безплатни сайта, които разполагат с огромна база от изображения посветени на историята на България.  

ФотоАрхив.bg на Държавна Агенция Архиви

Един от дигиталните проекти на ДАА предоставя огромен обем от най-различни изображения от 1879 г. до наши дни. Сайтът предлага търсене чрез множество различни категории – хронология, теми, личности, събития, места, тип или по архив.  

Линк към сайта – http://photoarchives.archives.bg/  

Изгубената България  

“Изгубената България” е изключително популярен сайт, който предоставя безплатен достъп до над 5800 фотографии от българската история. Изображенията обхващат период от 1800 до 2010 г. и са разположени в множество категории – хора, места, събития, градове, села, бит и култура, военни, спорт, филми и други. Сайтът позволява търсене на изображения по десетилетия и се обновява непрестанно с нова информация.  

Линк към сайта – https://www.lostbulgaria.com/  

Царство България в цвят

Сайтът предоставя достъп до голямо множество оцветени фотографии от Царство България. Това са предимно личности, събития и популярни снимки от Новата българска история, представени в цвят. Недостатъкът на сайта е, че липсва търсачка, но въпреки това търсенето не представлява трудност.  

Линк към сайта – https://royalbulgariaincolour.com/  

Бонус съвет 

Преди да принтирате тестовете, контролните, работните листове или др.,  не забравяйте да проверите как изглеждат изображенията ви в черно-бял вариант. За да не се получи това :