Втора част!

Открий тук част I

Време за четене – 2 минути

6. Учене с приятели 

Ученето с приятели всъщност може да е приятно и полезно. Но ако груповото занимание лесно се превръща в свободен разговор върху теми, нямащи нищо общо с учебното съдържание, е по-добре да се избягва. Ако не можете да фокусирате усилията си върху работата в поне 80% от времето, отредено за учене, по-добре учете самостоятелно. 

7. Неглижиране на указанията и теорията от учебника преди решаването на задача 

Представете си треньор по плуване, който първо хвърля учениците си в басейна, а после им обяснява отстрани как се плува. Дали обучението ще бъде успешно? Ето защо, дори и вече да е обяснена задачата в клас, пак проверете инструкциите, преди да се заловите за нея. Всъщност това е и причината да съществуват учебниците! 

Повишете ангажираността на учениците в клас!

8. Развяване на белия байрак  

Много ученици се предават пред предизвикателството. Обикновено задачата им се струва прекалено трудна, а най-често неразбираема. За успешния ученик обаче отказът не е вариант. Помолете съученик или учител за помощ. Всъщност ние затова сме в клас. 

9. Разсейване 

Музика. Филм. Сериал. Известия на телефона, които пискат през 5 мин., чат с гаджето. Ако сте решили да се захванете сериозно с ученето, лишете се от разсейващите фактори за определено време. Ако си мислите, че можете да слушате музика и да учите едновременно, най-вероятно поне едно от двете действия не се случва.  

10. Липса на достатъчно сън 

Изненадващо, за голяма част от хората е неизвестно, че истинското учене се случва по време на спане. Тогава мозъкът подрежда и филтрира информацията. Липсата на сън води до неприятни усещания като умора и раздразнение. Освен това, ако безсънието е за сметка на ученето, прави и самото учене досадно бреме. АКО НЕ СПИТЕ ДОСТАТЪЧНО, НИЩО ДРУГО НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ ДА СТАНЕТЕ УСПЕШЕН УЧЕНИК. 

Заключение: 

Горепосочените вредни навици не изчерпват темата, но дават основание да се замислим върху причините, водещи до позитивни или негативни резултати от ученето. Борбата с тях често е трудна, продължителна и изтощителна, но може да доведе до качествени промени в човешкия живот. Ето защо оставяме темата отворена. Ако смятате, че съдържанието на тази статия е полезно за вас и вашите ученици, върнете се и следващата седмица в „Аз, учителят“, когато ще ви представим своите виждания за профила на успешния ученик, както и някои идеи и насоки за устойчива трансформация на навиците на учениците. 

Източници: 

A Mind for Numbers: How to Excel in Math and Science (Even if You Flunked Algebra), by Barbara Oakley, Penguin, July, 2014