Преди „ерата на електронното обучение“ (март 2020 г.) за повечето учители по география и икономика търсенето на електронни карти и картографски ресурси не беше особен проблем. Това се дължи на факта, че такова търсене се случваше основно при изработката на задачи за контролни или работни листове.  Малцина се бяха сблъскали с проблема да открият качествена географска карта с добра резолюция и мащаб на български език, чрез която да се преподава. Причината е, че учителите или разчитаха на добрите стари стенни карти, които ползваха в клас, или училището им закупуваше нужните електронни такива.  Всеобщото преминаване към онлайн обучение доведе и до един сериозен въпрос: Откъде да намерим качествена и достъпна (безплатна) географска карта, чрез която да можем да преподаваме онлайн? И въпреки че някои издателства пуснаха електронните си ресурси безплатно, то това беше едва до края на учебната 2019/2020 г. и за мнозина проблемът с липсата на качествени географски карти остана нерешен.

В тази статия ще ви представим три ресурса, които могат да отговорят на вашето търсене на географски карти бързо, лесно и безплатно.

Електронно четимите атласи на издателство Домино  

Дори и след края на първата учебна година белязана от онлайн обучение издателство Домино Дори и след края на първата учебна година, белязана от онлайн обучение, издателство „Домино“ продължи да предоставя възможност на своите читатели да разгледат онлайн учебните ресурси, които предлагат. Можете да откриете атласи със задоволителна резолюция в електронен вариант за всички класове от 5. до 10. клас включително.

Ето линк към ресурса: https://www.domino.bg/index.php?pg=60

Сайтът maps-of-the-world.net   

Maps-of-theworld.net   е безплатен сайт, който не изисква регистрация и притежава огромна база природогеографски, тематични и дори исторически карти на всички континенти и огромен брой държави по света. Картите нямат досадни водни знаци и са с отлична резолюция, което ги прави удобни за употреба както по време на електронно обучение, така и за изготвянето на различни задачи. Дребен недостатък  – картите не са на български език.

Линк към сайта ето тук: http://www.maps-of-the-world.net/  

Natgeo mapmaker interactive

Искате сами да направите тематична географска карта за часа си? Или учениците ви да направят такава сами? Интерактивният създател на географски карти на National Geographic е на ваше разположение напълно безплатно, онлайн и без нужда от регистрация. Ресурсът притежава седем базови карти, върху които можете да наслагвате огромен арсенал от слоеве (над 70) с най-различна тематика – природа, води, растителен и животински свят, сеизмична активност, релеф, население, стопанство, култура, икономика и други. Картите, които създадете, можете да запазите под формата на линк.

Приложението можете да откриете тук: https://mapmakerclassic.nationalgeographic.org/  

Бонус

Винаги можете да потърсите в някоя фейсбук учителска група като @Учители по география (https://www.facebook.com/groups/381684141940499), където в раздел файлове, мултимедия или чрез търсачката можете да откриете всички карти, които колегите са качили до момента.

Заключение: Времената, в които живеем, ежедневно ни сблъскват с различни проблеми, търсещи решения. Колкото по-глобални са проблемите, толкова повече хора се ангажират с тяхното разрешаване. Ето защо не е изключено към момента на публикуване на настоящата статия в интернет пространството да са се появили и по-надеждни и качествени ресурси. Ако откриете такива, не се колебайте да ги споделите с нас. Дотогава можете да разчитате, че екипът на „Аз, учителят“ ще бъде полезен пътеводител в дебрите на образованието.

Още по темата за електорнните ресурси: