Отдавна използвам Kahoot в уроците си. Учениците реагират доста добре на задачите и определено в класната стая става весело. 

Именно затова реших да изпробвам нещо по-голямо, което със сигурност има потенциала да се развие в още по-голям мащаб.


Какво е Kahoot? Това е безлатно приложение и сайт, с което можете да правите образователни игри, които учениците да играят от телефоните си по време на час. Очаквайте скоро статия на темаКак да изготвя игра с приложението Kahoot!

За самата идея:

Един ден просто си мислех как можем да разнообразим часовете по история в 9 клас. Както добре знаем, часовете в 9. клас са 4 седмично.

Помислих си, че може да направя едно състезание с Kahoot за трите класа, на които преподавам. В последствие се запитахЗащо пък само с моите класове? 

Работя в ПЕГ “Екзарх Йосиф I” и още от първия си ден там срещам подкрепата на колегите си и ръководството. Отборът историци е наистина добър и затова реших да споделя с тях. Както и предполагах, колегата Татяна Петкова веднага прегърна идеята и заедно се заехме с организацията. Ръководството също прие присърце вече общата ни цел и веднага даде зелена светлина.

Състезанието:

В самото състезание включихме всички паралелки от 9 кл. – общо 6 класа. За самото състезание те трябваше да организират по 5 човека, които да са представителният отбор на съответната паралелка. Всеки отбор тябваше да бъде подкрепен от своите верни фенове (съучениците си).

Регламентът беше изключително лесен:

  • 20 предварително подготвени въпроса по българска история (от Възраждането до Първата световна война).
  • от 30 сек. до 1 мин. време за отговори (според сложността на въпроса)
  • Самата игра дава точки за верен отговор и за бързина при отговора.
  • Първите три отбора печелят медали и полагащата им се премия – шестици! 

Как протече самото състезание:

Преди участниците да заемат местата си!

Самото събитие премина доста добре и динамично, и не отне повече от 35 минути. Тук е мястото да отбележим, че то бе уважено и от директора на гимназията г-н Радослав Хитов (също историк), който награди победителите в края на събитието, а също така помогна с организацията. На него своите ученици доведе и г-жа Людмила Брънекова, която в този момент имаше час с 11. клас – вече споменах, че отборът историци е много силен и не пропускаме възможност да се подкрепяме! (11. клас да се готвят, защото може би и тях ги чака състезание 😉 ).

По време на самото състезание. Дали ще познаят картата на България според проекциите на Цариградската посланическа конференция….?

Трябва да благодарим и на колегите, които в този момент нямаха часове и също посетиха историческото състезание.

Ако трябва да сме честни, някои от въпросите затрудниха учениците, а това смръщи малко учителите. Как може да не го знаете това ….” Сигурен съм, че поне 3 пъти с колегите си зададохме този въпрос 😀

Кой ли е верният отговор ….?

В крайна сметка деветокласниците показаха знания и верните отговори бяха доста. На моменти дори ни учудиха с бързината си.

Публиката не пропускаше да реагира с овации след всеки верен отговор на своя отбор. Част от подкрепящите бяха подготвили и “хореография” 😀 .

С подкрепа винаги е по-лесно!

Призовите места заеха: Първо място – 9. Г; Второ място – 9. Б; Трето място – 9. Д

Изключително важно е да споделим, че всички отбори се представиха достойно. Разликата между тях направи бързината в отговорите, защото на повечето въпроси всички класове отговориха правилно.

Аплодисменти за всички отбори, които се представиха повече от добре!

Силно се надяваме, че с това състезание ще мотивираме и други наши колеги да направят нещо подобно. Не се изисква нито много време, нито ресурс – пари бяха похарчени само за медалите, които училището закупи. Може би нашето предимство се изразява само в това, че имаме голяма зала, в която можем да съберем много ученици. Уверени сме, че това може да се осъществи навсякъде.


Надявам се, че статията ви е била полезна! Ако искате да използвате въпросите, които подготвих за това състезание, можете да ни пишете на мейла. Ще ви изпратя този Kahoot, за да ви улесним в организацията!

Автор – Станислав Вълев


Препоръчано за теб:

11 предложения за използване на телефоните в училище! (обновено)

5 ефективни метода на преподаване – предимства и недостатъци!

Супер контролни с Google Forms!