От тази година реших да си спестя проверката на над 180 контролни работи, защото винаги това ми отнема много време. Затова реших да правя тестовете си електронни, използвайки безплатните ресурси, които ни предлага Google.

Разбира се Google Forms не е нещо невероятно, а също така далеч не съм открил “топлата вода” с него. Реших да споделя защо е полезно, за да мотивирам и други колеги да си спестят досадната работа и да вложат времето си в по-креaтивни дейности 🙂 

Не на последно място – Това е прекрасен модел, който кара учениците да очакват тестовете с малко повече настроение и да питат кога пак ще има същия тест 🙂 


Да започнем с едно много ясно уточнение: 

 • За да работим и използваме Forms, не се изисква нищо друго, освен да имаме email в Gmail и да работим с разширението на пощата Drive.

След като имаме мейл в тази платформа и сме влезли в пощата си нещата стават много лесни. Просто кликаме върху иконата за разширения(намира се в горния десен ъгъл) в пощата си, кликаме върху разширението Forms и започваме работа.

Ако иконата за Forms липсва в разширенията, просто трябва да запишем в Google.bg думата “Forms” и да отворим първия линк, който ще ни се появи! 

В началото всичко може да ви се стори малко сложно! Хвърляйки един подробен поглед на платформата, веднага ще откриете колко интуитивно е разработено всичко. Най-важното нещо е да зададете на платформата режим тест. След това просто записвате въпросите за учениците и избирате кой отговор да бъде верният. Имате възможност да добавите изображения, видеоклипове и т.н. 

Очаквайте съвсем скоро статия, в която подробно ще обясним как се създава тест. Ще разгледаме всичко стъпка по стъпка с много изображения!

Силни страни на този метод: 

 1. Пести ни времето за проверка!
 2. Учениците наистина се забавляват, когато правят тест на телефона си или на таблет!
 3. Учениците веднага виждат резултата си!
 4. Google ви дава много подробна статистика за верните и грешните отговори, и среден резултат. Това може да ви помогне много при подробен анализ.
 5. Можете лесно да споделите с родител и ръководство!

Слаби страни на този метод: 

 1. Сложно е да разработите въпроси, в които учениците трябва да пишат, а това е добър начин да проверите дали те са усвоили уменията, на които ги учим в час.

Винаги можете да проверите това по време на час със задача или след час чрез домашно! 🙂

Питате ли сте – Как учениците ще отворят теста на своите телефони или таблети, когато аз го съставя чрез моя профил? 

Това е една от най-вълнуващите части за учениците и става наистина много лесно!

QR code

След като съставите вашия тест във Forms трябва или да споделите линка с всички ваши ученици, или да генерирате QR код! Аз използвам втория вариан, защото е по-лесно.

 

Какво да направите:

 1. Отваряте готовия тест и копирате линка на теста от браузъра си!
 2. Отваряте произволен QR generator в интернет и поставяте кода в него, а той веднага ще ви генерира QR код. Аз изповам ЕТО ТОЗИ! 
 3. Сваляте QR кода и го принтирате на лист. Аз предпочитам да сложа 6 кода на един лист, да разделя листа и да пусна повече кодове сред учениците, за да отворят теста по-бързо!
 4. Учениците отварят приложението, с което да сканират този код на своите телефони или таблети и тестът е пред тях! Приложението се казва QR scanner и е налично за всички операционни системи. 
 5. Не забравяйте да съставите въпрос, който да дава 0 точки, където учениците да запишат своите имена! Непременно направете този въпрос задължителен!

Надявам се, че статията ви е била полезна. Очаквайте съвсем скоро подробна статия на тема – Как да съставя тест чрез Forms от нулата!

Автор – Станислав Вълев!

Препоръчано за теб:

11 предложения за използване на телефоните в училище! (обновено)

5 ефективни метода на преподаване – предимства и недостатъци!

Топ 5 трансформиращи тенденции в образованието!