Всички ученици искат да се чувстват част от общността в класната стая. Ето 4 начина, с които да ги накараме да се чувстват добре дошли и комфортно. 

Статия в 1 стр., 3 мин. време за четене.

Това може да се окаже трудно, ако обучаваме деца, които имат нужда от допълнителна помощ. Съвети как да подходите в работата си с деца, които имат дислексия можете да откриете ТУК. 


Сутрешна среща:

Можете да създадете чувство за общност като постоянно провеждате сутрешна среща. Нека ученици ви да направят плакат на тази тема, който да поставят в стаята, за да им напомня за нея. Посвещявайте първите минути от всеки учебен ден на тази важна социална и емоционална част от учене, за да изградите взаимоотношения.

Установете правилата заедно:

В началото на годината, обсъдете и достигнете до съгласие за правилата на класната стая и очакванията, които имате едни към други. Хубаво е да им напомняте за правилата на класната стая и да ги прилагате всекидневено.

Обсъждайте защо и как тези правила помагат на учениците да бъдат в сигурна среда, да се учат на респект и как ги учат да се грижат за другите. Въведете позитивни последствия, когато учениците следват правилата.

Поздравявайте всеки ученик, когато влиза в стаята: 

Някои учители стоят на вратата, други записват различни цитати на дъската. Каквото и да решите да направите, дайте най-доброто от себе си, за да покажете, че ви е грижа за учениците ви. Тези малки знаци карат учениците да се чувстват значими и да започнат деня си по позитивен начин.

Питате ли се как се създава общност с участието и на родителите. Съвети за това ще откриете ТУК. 

Фокусирайте се върху връзката още от първия ден:

Създайте възможности за учениците да споделят своето мение и опит един с друг още от първия ден. Когато познаваме своите учениците и те самите се познават, тогава се чувстваме сигурни, подкрепени и уважавани. Колкото по-силна е общността, толкова по-малко са конфликтите. Когато проблемите се повишат, тази силна основа ни помага да намерим истинско решение.

Общността е жинено важна за успешната класна стая, но не се получава “просто така”. Учителят има нужда от план, подготовка и да изпробва процедурите, за да превърне създаването на общност в приоритет и за учениците.


Успешната комуникация с родители, подобряваща участието им в училищния живот.