Пътуване във време и пространство с виртуална реалност:

виртуална реалност в образованието

В днешно време може би не е най-добрият вариант да очакваме от ученика да стои мирно на чина си, без да помръдва и участва в учебния процес. Днес образователната система успява да направи обучението съвместно и интерактивно. И дори пътуването в други пространства не е чиста фантастика!

Обогатената, виртуална и миксирана реалност са примери за технологии, която подобряват методите на преподаване на учителите, като същевременно правят създаването на поглъщащи уроци, които са забавни и ангажиращи ученика, напълно възможно.

Виртуалната реалност дава възможност външният свят да се пренесе в класната стая и обратното. Приложения като Unimersiv могат да пренасят ученици в древна Гърция, докато Cospaces позволява споделянето на виртуални творения с целия свят.

Класна стая, съставена от технологични устройства:

Когато технологиите навлизаха в училище, те бяха отделени в специални зали, които, за много от нас, създаваха единствения досег до компютри. Днес технологиите са част от класната стая и в последните години се забелязва значително увеличаване на броя електронни устройства в класните стаи. Днешната всеобхватна онлайн среда създава вълнуващи възможности, които налагат учениците да бъдат добре обучени по кибернетична безопасност и индивидуална отговорност.

Вижте някои от на най-иновативните училища и класни стаи чрез тази статия!

Интерактивни дъски, собствени лаптопи и таблети са сред основните устройства, които изпълват модерните класни стаи днес. Но не се шашкайте – никое училище няма да позволи облъчването на ученици от електронните устройва, за което всички четем. Все още изпозването на технологиите е достатъчно умерено и в съчетание с традиционното обучение може да донесе само значими ползи.

Учебни пространства с изцяло нов дизайн:

Учителите днес осъзнават, че класните стаи не са и не трябва да бъдат това, което бяха. Те по-скоро трябва да имитират работна среда, благоприятстващи съвместната работа в клас. Внедряването на технологии е стъпка към създаването на такива пространства.

класна стая

Класните стаи на 21 век се състоят от смарт-дъски, които заместват черната дъска и тебешира и смарт-бюра вместо чинове. Учениците пътуват виртуално вместо просто да четат от текст; те създават медии вместо просто да ги гледат. Учебното пространство с нов дизайн е натоварено с интегрирана технология, което означава, че учениците не просто използват всичко, което дава тя, но разбират как да го използват, за да постигнат конкретна цел.

Новите технологии и новите образователни модели са вълнуващи и предлагат неограничени възможности за обучение, но изискват и постоянна ИТ поддръжка. Ето защо с нарастването на очакванията на учениците трябва да се увеличи и отзивчивостта към тези нужди.

Автор –  Емилия Найденова


НОВИ 7 дейности, които повишават ангажираността в класната стая.