Постоянно учене и усъвършенстване едно от големите предизвикателства пред учителската дейност, е постоянната нужда да се адаптира към изискванията на новото време, тъй като акцентът в преподаването са учениците, а те са носители на все по-нови и нови тенденции, което стимулира учителите да са в крак с времето. Това кара учителите да се чувстват пълноценни – те постоянно изпитват нужда да научават нови неща, да посещават семинари, курсове, да предприемат допълнителни квалификации, да внасят промени в начина си на преподаване, а това неизменно ги усъвършенства и допринася за тяхната увереност и самочувствие и като личности, и като професионалисти.

Млад дух няма друга подобна професия/мисия, в която ежедневно да си заобиколен от млади хора, зареждащи те с непринудеността си. По този начин като учител ставаш неизменна част от света на младите, от техните интереси и вълнения, което достатъчно те отдалечава от света на възрастните, обременен и изпълнен вече с тежестта на сериозните проблеми. Често пъти децата те въвличат и в собствените си игри и забавления, което ти дава уникалния шанс да живееш още в онзи отминал и така още ти мил свят, наречен – детство.

Разнообразие един от основните проблеми в много други професии, е моментът на рутина, е в учителската няма опасност това да се случи. Всеки ден е изключително индивидуален, всеки момент е неповторим, всяка година е незабравима и това се дължи на изключителната динамика, която изпълва училищния живот. Обикновено това усещане действа пристрастяващо за тези, които са склонни да търсят разнообразие в ежедневието си и като учители със сигурност ще го открият.

Ваканции нека си го признаем, няма друга мисия с толкова почивни дни. Вълнуващото е, че учителят понякога и през тези дни е отправил поглед към делата си и то често без това да се изисква от някого, просто е приел „работата си“ присърце и има потребност да се организира и подготви по-добре за работните дни. Ако сте учители-родители, ваканциите са най-блажените дни за вашето семейство, защото така имате възможност почивните ви дни да съвпадат с тези на децата ви и какво по-хубаво от това да ги споделите заедно.

Забавление всеки учител е изживял онзи момент, когато току-що е бил звънецът, класът се разотива и един ученик след мъничко в коридора го посреща с думите „Здравейте! Как сте?“ така вълнуващо и искрено, сякаш точно преди секунди не са били в една стая, цял един учебен час. Това е само един малък фрагмент от забавните моменти на учителския живот. Общуването с естествената природа на децата носи много подобни ситуации, в които хем ти става забавно и смешно, хем се удържаш, но истината е, че в повечето случаи не успяваш и даваш свобода на емоциите си, най-вече на искрен смях, а когато го споделиш, е двойно удоволствие.

Най-вероятно има още десетки причини защо учителите продължават да са такива и какво ги мотивира да са посветени в мисията си.

Ще се радваме да допълните и споделите още, защото вдъхновението е нужно да бъде споделяно, за да се умножава и запалва още искрици в българското образование.


Най-иновативните училища в света – разходка из впечатляващи класни стаи!