Планирането помага на учителите да преподават ефективни и фокусирани уроци. Добре планираният  и перфектен урок е също така по-ангажиращ, стимулиращ и интересен за нашите ученици. Те ще го харесат повече и образователните резултати ще бъдат по-добри, когато урокът е добре структуриран.

Планирането на уроци може също така да помогне на учителите постепенно да повишат ефективността на работата си, избягвайки предишни грешки.

Предлагаме ви няколко лесни за изпъление съвета(подсказки), които ще подпомогнат перфектното планиране на уроците ви.

Статия в 2 стр., 5 мин. време за четене


Използвайте “динамични” цели:

Всеки урок трябва да има набор от ясни цели, които да дефинират какво искате да научат учениците ви по време на урока. Задайте цели, които са фокусирани върху учениците ви и използвайте активни глаголи.

Пример – Чрез анализ и синтез, учениците ще могат да приоритизират причините довели до избухването на Първата световна война.

Хубаво е целите да бъдат тясно съгласувани с оценяването и учебната програма по предмета.

Би било добре целите ви да следват посочените критерии: 

  • Специфични – Много ясни и добре дефинирани.
  • Измерими – Можете да измерите успехът от учебния процес след урока, раздела и т.н.
  • Достижими – Учениците наистина могат да постигнат целта по време на урока.
  • Реалистични – Целите са разумни предвид актуалните знания и умения на учениците.
  • Времево осигурени – Давате достатъчно време, за да се постигнат целите.

Обръщаме внимание на реалистични! Хубаво е да не се губим в капана на високите очаквания, а постепенно да повишаваме трудността. В противен случай трудно бихме намерили смисъла от този начин на планиране.

Създайте множество учебни дейности за всяка цел: 

Веднъж дефинирали учебната цел, създайте дейности/активности, за които знаете, че ще бъдат ефективни за постигането на целите. Включете различни дейности за всяка цел, така че всеки ученик да разполага с различни подходи за реализирането им. Създайте дейностите по целта колкото се може по-ангажиращи и интересни. Днес е наистина нужно да спечелим и задържим вниманието на учениците.

Включете материал, който учениците са учили преди това: 

Не забравяйте от време на време да използвате знанията на учениците от предишни уроци. Най-добрата практика за припомняне на по-стара информация е включването й в изучаването на нещо ново, с което учениците трябва да се справят в настоящия урок.

Добавете разнообразие към урочните си планове:

Избягвайте да провеждате редица уроци, които използват едни и същи техники. Представете си да накарате учениците да четат големи части от даден текст 5 поредни дни. Със сигурност ще им стане скучно. Миксирайте нещата и използвайте разнообразни техники. Изобщо не се притеснявайте да предизвикате дискусия или да използвате своя “План Б”, ако забележите, че учениците се отдръпват от случващото се в час.

Питате се какви техники можете да изполвате? Погледнете тези  14 техники, които повишават ангажираността в час! Може би ще ви допаднат 🙂