Тя е учител по литература с изключителна любов към литературата и към това, което прави. Приятно четене, приятели 🙂 

Интервюто е резултат от партньорството на “Аз, учителят” с вестник “Борба” гр. Велико Търново!

Интервюиращ – Сашка Александрова (вестник “Борба”)

Още интервюта с отдадени учители

Статия в 2 стр., 7 мин. за четене


Да почувстват произведението – това е най-голямата магия, която мога да сътворя за учениците си в часовете по литература. Затова не спирам да ги провокирам, да задавам въпроса „защо“, да ги предизвиквам да помислят малко повече, да задълбочат разсъжденията си в дадена посока. Предложих им да проведем видеоурок и аз да съм извън класната стая, обаче им казах, че и тогава пак ще питам „защо“, защото това е въпросът, който променя всичко, събаря бариери, разрушава стереотипи“.

Така Дияна Добрева обяснва своята мотивация да бъде учител. Тя преподава на тийнейджърите в Американския колеж „Аркус“. А тя преподава български език и българска литература, което я прави още по-специален учител, защото литературата е предметът, който може да ни спаси и да отключи най-човешката същност у всеки от нас.

За емоцията в преподаването на литература:

Затова тя се радва на сълзите в очите на децата си и дори се надява да ги види, когато в часа става дума за Сали Яшар или за Серафим, за преображенията на герои като Шибил и Индже, за Другоселеца или за Вапцаровото стихотворение „Прощално“.

Чака да чуе онази особена тишина, когато момичетата и момчетата й мълчат, не защото си мислят за интересни за тях неща и за кафето, което ще пият след малко, а просто защото се е случила магията.

„Ако не усетя вълнението им, ако не са се разчувствали всички деца, ако не видя сълзи в очите им, значи не съм си свършила работата. Значи съм била просто поредният учител, който е влязъл в часа, изприказвал си е каквото има и си е тръгнал. Аз не искам моите часове да са още един час по литература, защото им предстои матура. Искам я тази магия, която мен ме запали и която ме накара да избера тази професия още когато бях в седми клас“.

Дияна Добрева

Цветанка Костова от Свищов е учителката, която запалила огъня в сърцето на Дияна Добрева., когато тя била още ученичка в седми клас.

 „Сега си мисля, че се раждаш учител. Има нещо в хората, които са предопределени да изберат тази професия, и това нещо трябва да се доразвие. Да бъдеш учител, не се учи в университета. Там се учи само литературата“, категорична е Дияна. 

Пътят към колежа:

За първи път тя решила, че иска да работи именно в Американския колеж през 2003 г., когато учила магистратурата си. Просто се разхождала в района, видяла красивата сграда и нещо в сърцето й трепнало. Започналата магия обаче се случила четири години по-късно.

Тогава Дияна живеела в София, но продължавала да следи колежа и да чака своя момент. Е, изпуснала го или поне така си мислела, когато видяла обявата, че колежът търси учител по български език и литература. Цяла седмица след края на срока за подаване на документи тя пуснала своите. Обадили й се за интервю на следващия ден, което било успешно.

Така започна всичко. И за тези 10 г. аз нито веднъж не съм се разколебала, че това е работата, която искам да работя.