Източник – https://podmosta.bg/

Статия в 2 стр., отнема 5 минути за четене


Иновациите в технологиите могат да се изразяват в множество неща от въвеждането на нови технологии и образователни методи, уроци на открито, разчупване на формата и промяна в парадигмата до участие на обществото и много, много други. Но най-важната задача на училището остава не способността за преминаване на изпити, а адаптивността в настоящия свят.

Факт е, че нашата образователна система е изградена върху пре-индустриалната идеология – класни стаи, учебни предмети, звънци и изпити. Но всички знаем, че тя всъщност отразява малка част от реалния живот. Съществуват обаче и държавни, модерни училища, които добре съчетават значимостта на традиционното обучение и иновациите.

Затова екипът на “Под моста” ни разхожда из пет от най-иновативните училища в света:

Училището в куб – гимназия Ørestad, Копенхаген, Дания

Гимназия Ørestad  е гигантска класна стая, в която 358 ученици учат в просторен стъклен куб, за да се избегне традиционното обучение в тази му форма. Чрез насърчаване на учениците да си сътрудничат в широко отворени пространства, училището се надява децата да бъдат подготвени да мислят гъвкаво по различни теми по-късно в живота си.

“Искаме да предоставим обучение, в което учениците правят проучвания и работят заедно за решаване на реални проблеми”, казва директорът Allan Kjær Andersen.

“Искаме да бъдем отворено училище, което е във връзка с външния свят”.

Откритите пространства, които са декорирани с еднакви “барабани” за по-спокойна учебна среда, насърчават учениците да поемат активна роля в собственото си образование. Децата се разделят на групи и образуват импровизирани класни стаи, понякога с учители, които да ги ръководят.

“Не е достатъчно да им дадете знания, трябва да им покажете как да превърнат знанието в действие”, казва Андерсън. “Това е много важно за нас и мисля, че е важно за съвременните училища”.

Училище в реалния свят – Big Picture Learning, Провидънс, Роуд Айлънд

Училището Big Picture Leaning разрушава стените между образованието и реалния свят. Създадено още през 1995 година, неговата основна мисия е да постави учениците в центъра на тяхното собствено обучение. От самото начало на своето образование учениците тук научват, че творческите им желания трябва да са на първо място. За да помогнат на тези желания, учениците работят с ментори, които са специалисти в сферите, в които учениците искат да работят някой ден.

Всички ученици завършват стаж, а проектите им са свързани с техните интереси и уменията, които менторите им могат да им предадат, независимо дали това включване стартиране на бизнес, ремонт на коли или изучаване на правото и неговите закони.

През 2001 г. фондацията на Бил и Мелинда Гейтс обяви Big Picture Learning за тяхното любимо среднообразователно училище в Америка и че САЩ се нуждаят от повече такива места.