Станислав – основател на сайта

Коментар от Станислав Вълев: Приятели, време е да ви представим интервюто с Георги Василев от teachingalpha.org. Като учител и човек, който се опитва да работи за учителската общност не мога да не споделя, че инициативата им е страхотна. Нашите приятели от teachingalpha.org си поставят целта да награждават иновативните учители на България. Как ще правят това, как можем да номинираме учители, защо са се захванали с тази цел?Разберете още сега. Приятно четене 🙂


Сподели няколко факта за себе си:

Семеен, вече баща

Не съм учител, но имам няколко в семейството си.

Работя в компания разработваща софтуерни продукти за дългосрочно съхранение на документи.

Имам доста хобита – футбол, фотография, обичам да откривам нова музика, наскоро преоткрих филателията. Често генерирам идеи – доста от тях дори не стартирам да осъществявам, но понякога, както и в този случай, реших просто да го направя.

Какво е teachingaplha?

Teaching Alpha е проект, който цели ежегодно да поощрява учители, които внедряват иновативни методи на обучение и с това постигат по-добри резултати. Тук искам да подчертая, че под иновативни не разбираме непременно нещо свързано с високи технологии.

За нас е важно да видим дори и дребни, но смислени промени, които например даден учител прави, за да накара своите ученици да бъдат по-ангажирани към преподавания материал.

Сметнахме, че този проект е нужен, защото един от големите проблеми на българското (а и не само) образование е, че то не е адаптирано към нуждите на новите поколения. Алфа е поколението, което се ражда в момента. Поколението, което ще започне да влиза в класните стаи след по-малко от пет години. Ние бихме искали да създадем база от добри практики, които да награждаваме и разпространяваме и които да ни водят все по-близо до това как ще е най-продуктивно да го обучаваме.

Колко човека стоят зад проекта?

Вече сме десет. Започнах да говоря с близки роднини и приятели, но след това се включиха и хора, които сами изявиха желание да вземат участие. Ако ми позволите, бих искал да изброя имената им, защото това не е само мой проект: Петя Василева, Весна Ненчева, Надежда Коцева, Гергана Иванова, Милена Павлова, Владислав Драмалиев, Боян Георгиев, Димитър Узунов, Димитър Данчев. Смятам, че се получи доста добра група от хора с различни интереси и експертиза.

Как достигнахте до идеята за тази инициатива?

Повлияха много фактори. От една страна, важно е да достигнем до работещи методи за повишаване на качеството на българското образование. От друга, да покажем че учителите са важна част от процеса и да ги стимулираме да търсят по-продуктивни начини за преподаване. Естетвено, идеята се роди спонтанно и за един ден направихме сайта.

Кликни и разгледай истории на отдадени учители

Бих искал да споделя, че не смятаме, че ние ще решим проблема сами. Естествено е да очакваме големите промени от държавата, но нека не стоим безучастни. Смятам, че нашият проект доста добре се вписва в екосистемата от други каузи в сферата на образованието и, както се казва, капка по капка – вир става.

Как ще определите кои учители са най-достойни за наградата?

Първата стъпка е получаване на номинации от ученици и родители. Това може да бъде направено на сайта www.teachingalpha.org до 24-ти Май. Формата за номинации е доста лесна за попълване, но е хубаво да има ясна аргументация защо методите на даден учител са нещо ново, различно, и успешно.

След крайния срок за номинации ще се съберем и на база на аргументацията ще изберем финалисти. С тях ще направим интервюта, за да разберем в повече детайли за техните идеи и практики.

На база на интервютата ще изберем и крайните победители за тази година, които ще обявим на 15-ти Септември. Но процесът не свършва дотук. С наградениет ще заснемем видеа, които да разпространим и които се надяваме да провокират и други учители да прилагат добрите практики и дори да ги подобряват.

Как ще се случва самото награждаване и какви ще бъдат наградите?

Като за първа година не сме решили все още дали да правим официална церемония, но със сигурност официално ще обявим наградени по всички медийни канали, които ни подкрепят. Наградите няма да бъдат само символични. Ще имат и значителен финансов характер, но засега предпочитам да не споделям детайли.

Как си представяте развитието си?

Започнахме проекта с ясната идея, че той ще бъде ежегоден. В бъдеще може би ще дефинираме по-ясно какво търсим като практики чрез отделни категории, но нека първо видим какво ще открием на общия план. Със сигурност бихме искали това да е едно престижно отличие, което всеки учител да иска да притежава. И все пак най-важното е година след година да натрупаме критична маса от добри практики, които наистина да ни помогнат да адаптираме образователната система към новите поколения и да спомогнем за това да имаме едно образовано общество.

Споделете нещо, което не сме ви попитали, а смятате за важно: 

Винаги съм се възхищавал на учителите, които те печелят с въздействието си. Както казва майка ми „Това е изкуство. За да си добър учител, трябва да си и добър актьор“. Аз бих добавил нещо, което ще взаимствам от бизнес сферата, но смятам, че е валидно и в сферата на образованието „Няма лоши ученици. Има учители, които не са успели да ги ангажират и мотивират.“


“Удари рамо” за развитието на “Аз, учителят”