В класната стая аз съм тази, която се стреми да обезопаси пътя им нагоре, но и от тях има какво да се научи, а и заслужават да им гласуваме повече доверие.

Интересно твърдение, нали? Прочетете какво още има да ни сподели г-жа Лилия Петрова в следващите редове.

Приятно четене, приятели 🙂


Разкажи ни за себе си в пет изречения:

Казвам се Лилия и съм учител по български език и литература. Средното си образование завърших в училището, в което днес работя – ППМГ гр. Ловеч. Висшето – във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Първите си учителски стъпки направих в училището за планински водачи в с. Черни Осъм – СУ „Васил Левски“.

Защо избра да си учител?

Още много малка се научих да чета. Вкъщи винаги сме имали голяма библиотека и отношението към книгите е било специално. Това обяснява любовта ми към литературата. Естественото продължение за мен беше специалността „Българска филология“.

Колебанието дали да бъда учител, или да се преориентирам изчезна по време на студентската ми практика. Попаднах на мотивирани ученици, които имат отношение към литературата. Хареса ми свежият начин, по който разсъждават. Хареса ми и начинът, по който се чувствам, когато виждам как израстват в знанията си и успяват да приложат наученото, как постигат малки, но значими цели.

Днес работата ми доставя голямо удоволствие! Основната ми цел е да покажа на учениците си, че часовете могат да бъдат колкото полезни, толкова и забавни, че наученото днес е техният пряк път утре.

Разкажи ни как преминава един твой час, как се справяш с предизвикателствата?

Тази година преподавам на ученици от пети и девети клас.

В часовете при петокласниците използвам електронни учебници, презентации, онлайн тестове и др. Приятно и интересно е да се работи, когато имаш добра материална база, но най-любими на децата са домашните, в които трябва да покажат уменията си.

Често получавам цели домашни работи написани в рими или пък с илюстрации към тях. Текстовете, които създават по зададени начало или край, са истинско удоволствие за проверка. Радвам се, че имам възможността да работя с мотивирани и четящи деца.

Открий още интересни интервюта тук

При деветокласниците часовете по литература са часове по свобода на мисленето. Старая се да им покажа, че в литературата няма грешни отговори, стига да успееш да докажеш мнението си.

Сподели с нас един хубав момент от училище (твой час, събитие, просто интересен момент) 

Хм… Трудно е да посоча само един хубав момент, но ще ви разкажа за ситуация, в която преодолях собствен страх с помощта на учениците.

Както вече казах, миналата година преподавах в училище за планински водачи. Организирахме Ден на отворените врати и учениците имаха възможност да демонстрират уменията си – катерене, рапел, тролей над река и други екстремни за мен неща.

Въпреки страха ми от високо, екипирана с каска, седалка и всичко необходимо за безаварийно спускане от моста над реката, учениците ме мотивираха (или както те казват – ме „надъхаха“) да се спусна с въжен тролей. Доверих им се напълно, казаха ми как да се приземя и всъщност много се забавлявахме. Не всеки ден учители се спускат от мост и разчитат за обезопасяването си на ученици (смее се).

В класната стая аз съм тази, която се стреми да обезопаси пътя им нагоре, но и от тях има какво да се научи, а и заслужават да им гласуваме повече доверие.

От какво има нужда според теб българският учител?

От уважение. Обидно ми е да слушам как учителите работят до обяд, как лятото си почиват, зимата си почиват, пролетта си почиват и изобщо нищо друго не правят.

Докъде ще стигнем с това мислене?

Ще ми се вече да сме ударили дъното и сега нещата да се обърнат и да тръгнат нагоре. Учителската професия е достойна!

Как би мотивирала някого да стане учител? 

Бих му разказала за всички приятни моменти – за общуването с децата, за динамиката, за ежедневието в училище и за удоволствието, когато виждаш резултата от труда си.

Бих го поканила в един мой час, в който може да се убеди, че има смисъл и смисълът просто седи зад чина си и го чака.

Нещо, което искаш да споделиш или изразиш мнение? 

Като за финал искам да благодаря на екипа на “Аз, учителят” за поканата да бъда част от този сайт. Искам да пожелая на всички учители вдъхновение и удовлетворение от работата.


Илиана Борисова – За историята или “как формираме начин на мислене”