Станислав Вълев
Коментар от автора: Знаем за много инициативи и хора, които твърдят, че работят за образование сред ромите. Чували сме и за огромни фондове, които се вливат за тази кауза.

А знаете ли, че не е нужно да има огромни средства, за да се върши това истински и с отдаденост? 

Аз се уверих в това, посещавайки съботното училище “Грамотко” в с. Брестница (разположено на главния път София-Варна, област Ловеч, общ. Ябланица). 

И така приятели, прочетете следващите редове и се надявам да споделите моето мнение 🙂 


Кой стои зад това училище: 

Биляна Асеновска

Няма да скрия, че записвам името на създателя и главно действащо лице в проекта с огромно задоволство, тъй като съм работил с нея две години. Уважаеми читатели – Биляна Асеновска! (очаквайте скоро и подробно интевю с нея, в което ще научите още повече за инициативата)

Всяка събота тя пътува от град Койнаре до с. Брестница, за да посрещне децата и да ръководи вещо дейностите в “Грамотко”. Да, всяка събота тя пристига с подготвени материали, които трябва да помогнат на учениците да наваксат своите пропуски, за да могат да бъдат адекватни на училищната програма в своя клас.

Какво правят децата в “Грамотко”?

Децата в това съботно училище са разделени на различни нива. Всяка група деца работи според своето ниво.

Часовете са организирани по следния начин – четене, писане, математика и разбира се физическо (по-скоро забавни игри).

Учениците, които са на първо ниво работят най-вече за базово ограмотяване, независимо от тяхната възраст.

Базово неграмотните ученици по селата са голям процент. Образователната ни система не предвижда ефективни методи за ограмотяването им, а това е жизнено необходимо!

Дейностите, които децата извършват са, свързани с писане под диктовка, поправяне на допуснатите грешки, четене и правилен изказ, а също така и забавното пресмятане на големи и малки числа с помоща на зърнени култури като боб. Креативните дейности за учене също не отстъпват!

Основната идея на всичко това е учениците да правят всичко онова, което са пропуснали в предишните години, за да наваксат пропуснатото. По този начин, когато се върнат в класната стаята, те ще бъдат малко по-близо до съучениците си, а в края на годината наравно с тях.

Може би се питатеДобре де, но просто така ли работят или имат някакви цели?

Разбира се, че имат! Всяко дете си е поставило цел, която трябва да изпълни на едно голямо откриващо събитие. Аз бях част от това събитие, заедно с още много гости от близо и далеч, и лично бях свидетел как те постаиха своите цели в края на месец септемри! Така няма как да се загубят по пътя, а и госпожата често им напомня!

А какво ги очаква при успех:

За това голямо предизвикателство се изисква и нещо мотивиращо. Г-жа Асеновска не е пропуснала да постави и награда за трудещите се да наваксат ученици. Ако успеят да изпълнят всички цели, които са си поставили на откриващото събитие, децата ще отидат на екскурзия в Ловеч.

Кликни и виж още интересни учителски истории

За нас това, може би, е нещо съвсем обикновено, но част от учениците не са били много далеч от селото и това определено е вълнуващо събитие 🙂

Какво получих като благодарност?

След като прекарах част от деня в селото, дойде време да поема обратно към родния си град Ловеч. Бях доволен от преживяното, защото от доста дълго време все не успявах да намеря време, за да се включа като доброволец.

Тук е моментът да кажа, че не само аз доброволствах в “Грамотко”. Почти всяка седмица там отиват дурги хора, които помагат на г-жа Биляна Асеновска в работата. Често различните групи се разделят между доброволците, за да по-качествена работа.

А това на снимката съм аз – ДОВОЛЕН! Наградата ми е закачалка за ключове, лично изработена от децата! Уж ти отиваш да помагаш доброволно, а те и награждават 🙂 Къде дават така? Как къде, в “Грамотко” разбира се

За проекта можем да си говорим още много и ще го направим! Очаквайте скоро интервюто с Биляна Асеновка, в което тя ще бъде много по-конкретна и определено ще е интересно


Образованието в Непал – Една от най-младите образователни системи!