Приятели, изключително щастливи сме да Ви представим първото интервю на учител, който преподава извън пределите на България. 

г-жа Павлу ни разказва как изглеждат нещата в нейната класна стая в Никозия 🙂 

Разкажи ни за себе си в пет изречения:

Аз съм Весела Павлу, майка, съпруга и учител в българско училище в чужбина. Млад човек, който всекидневно се бори с трудностите и придезвикателствата на съвремения свят. Учител, който ‘‘разхожда‘‘ своите ученици из България – учител по География.

Защо избра да си учител?

Едва ли мога да кажа, че съм го избрала. Аз избрах Географията. В училище имах учителка по География, която толкова интересно представяше материала по предмета, че аз чаках с нетърпение нейният час. От там започна и моята обич към Географията. Избрах да стана учител едва когато ми беше предложено от директорката на училището, в което работя в момента и след съвета, който ми беше даден тогава от съпруга ми. Той ми каза –

‘‘Да имаш знания е хубаво нещо, но да можеш да предаваш тези знания на бъдещото поколение, е велико нещо‘‘.

Разкажи ни как преминава един твой час, как се справяш с предизвикателствата?

Часовете ми минават бързо и неусетно. Работя с прекрасни деца. Деца, които живеят извън България. Повечето от тях са родени тук и много рядко си ходят в България. Това е истинско предизвикателство!

Започваме часовете си с разговори за това как е минала тяхната седмица. Какво ново са видели, научили или прочели. Преговаряме или доизясняваме вече взет материал, а след това започва нашето пътешествие из България.

Сподели с нас един хубав момент от училище (твой час, събитие, просто интересен момент):

Много често позволявам на децата да творят, било то в техните тетрадки или на дъската. В един от нашите часове бях извикана за малко от колежката си, а учениците използваха този момент и ми бяха приготвили изненада. Бяха превърнали всички думи, които бях написала на дъската в рисунки, диаграми, фигури. Аз онемях! А те ме гледаха с широко отворени очи и чакаха моята реакция, едва когато видяха усмивката на лицето ми, ми казаха –

‘‘Госпожо, една по-различна География‘‘!

Какви са проблемите на българската образователна система:

Знам колко е важно да се обсъждат проблемите, да се изказват мнения и да се изслушват препоръки, но ако ми позволите аз не бих искала да говоря за проблеми. Ще оставя колегите ми с по-голям от моя опит да се занимават с това.

Вместо това бих искала да благодаря на онези мои колеги от българските училища в чужбина, които неуморно се занимават с изготвянето на нови материали, които биха били полезни и които помагат на нас учителите извън страната.

Кликни и виж още страхотни интервюта

Какво трябва да се промени в българската образователна система?

Като всяка система и образователната си има своите недостатъци. Бих казала само, че тя трябва да е съобразена със съвременя свят и нейната цел да са децата и тяхното бъдеще.

Как би мотивирала някой да стане учител?

Не бих искала да мотивирам. При избирането на професия всеки един трябва сам да направи своя избор, защото е хубаво това, което работим да ни харесва и да го умеем.

Нещо, което искаш да споделиш или да изразиш мнение?

Бих искала да споделя с вас радоста си за това, че виждам все повече учители със съвременен начин на мислене. Учители, които обичат учениците си и се опитват да направят за тях все повече и повече интересни неща.

Хубаво е, че ви има. Желая ви успех!


https://azuchitelqt.com/2018/02/14/%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86-%D0%B2-21-%D0%B2%D0%B5%D0%BA-%D0%B3-%D0%BD-%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0/