Сингапур – една от най-успешните образователни системи и има ли тя проблеми?

Възможно ли е да има негативи в една от най-добрите образователни системи в света? А какво ли я прави най-добрата в света? Разберете чрез тази статия!

4572

Образователната система в Сингапур е сред най-успешните в света, но също така тя е известна като “тенджера под налягане”

Какво се има предвид с разговорния термин “тенджера под налягане”? Може ли една от най-добрите образователни системи изобщо да има проблеми за решаване? Какви са те, ако ги има? 

Статията се опитва да отговори точно на тези въпроси. Приятно четене, приятели! 🙂 


Нека започнем с един пример: 

Шерлин Лий е едва на 11 години. Тя вече е спечелила много награди в областта на умствените аритметични състезания. Тя започва с часовете по умствена аритметика на 5 години, където се научава как да сумира на ум.

Повечето деца на нейните години от други части на света, може би са били на игрищата, откривайки заобикалящия ги свят. Но това е Сингапур и нещата не стоят по този начин.

За родителите е обичайно да организират обогатяващи активности за децата си, когато те са много малки. Избират да използват книги, вместо заниманията навън, за да гарантират тяхното развитие.

Други държави от Източна Азия като Южна Корея, Япония и Хонг Конг демонстрират подобни тенденции като ротационно учене и регулярни изпити. Те са използвани като методи за оценка на постигнатото.

Брандън, бащата на Шерлин, казва, че “мозъчното развитие е най-бързо и по енергично в този етап”. Именно заради това то трябва да започне в по-ранна възраст.

Той казва още, че “Чрез тренировките могат да се постигнат бързи и добри резултати, които ще доведат до по-добро представяне в ученето, дължащо се на подобрената памет и по-добра концентрация.”

Родителите в Сингапур като г-н Лий допринасят за звездното държавно представяне в образователните класации година след година.


От британска колония до висококвалифицирана работна сила:

За кратък период от 50 години Сингапур, бивша британска колония, която започва като евтин и нискоквалифициран пазар на труда, сега се слави като висококвалифицирана работна сила, където повече от половината население е завършило университет.

Нивото на грамотността е скочило до небето и сингапурските ученици са сред най-добрите в света, когато става въпрос за оценяване на международни изпити.

Всъщност, фокусът върху образованието е много ясен, когато човек се разходи по улиците на държавата.

Рекламите са наслагани около покрайнините, показвайки последните уроци, в които родителите могат да запишат децата си.

А какво ли е нивото на образованието в Непал? Кликни ТУК, за да разбереш. 🙂

Пресата споделя, че повече от 70% от родителите записват децата в тези допълнителни уроци извън училище. Така им помагат да опреснят знанията си по английски и математика.

Средната сума, която се харчи за “частни уроци” варира от 150 до 250 долара на месец, създавайки много доходна индустрия.

В местните книжарници повече от половината място е определено за “наръчници за (изпити)оценяване“. Те съдържат практически въпроси базирани на училищния курс на обучение от предучилищна възраст до дванадесетата година.

Въпреки това, съществуват опасения, че свръх ангажиращата образователна система отнема радостта от ученето.

Какво споделя един ученик?

Никалъс Тан, 16 годишен, завършил средно образование и се надява да стане пилот от гражданската авиация.

Той казва, че не се е опасявал толкова за обикновените си тестове, но по време на подготовката за последния си и решаващ изпит е спал по 3 часа за денонощие. Всичко приключило с висока температура точно преди изпита.

Повечето ученици в държавните училища полагат два основни изпита всяка година и имат регулярни тестове всеки месец, за да се проследява прогресът им.


Промяната към по-балансирана образователна система: 

В последните години, управлението на страната предприема мерки, за да се справи с нивата на стрес, през който се изправят учениците.

През 2012 се прекратява включването на всички най-добре класирани ученици във всички национални състезания. Очаква се да бъдат приети и още промени, които да изместят фокуса от постоянните изпити.

Например:

Училищата водят децата на извънкласни приключенски дейности като рафтинг. Тези изживявания също са важни. Това вече не е училище, което е базирано само на академичното ниво.

Въпреки образователните успехи, авторитети в областта казват, че държавата може да направи по-добри неща в условията на балансиране на тези постижения с други важни фактори като психическо и емоционално здраве.

Г-н Шлайхер казва, че образователната система на Сингапур се движи в правилната посока с тези промени, но той добавя, че “любопитството, креативността и лидерството” са неща, които заслужават повече внимание.


Образованието в Непал – Една от най-младите образователни системи!


Източник за Сингапур – http://www.abc.net.au/news/2016-01-06/best-education-system-putting-stress-on-singaporean-children/6831964