Образованието в Непал – Една от най-младите образователни системи!

Каква е била и каква е днес образователната система в Непал?

6075

Освен красивата си природа, Непал има и много интересна образователна система!

Какъв е процентът на грамотност? Посещават ли децата училище?Образованието в миналто? Образованието днес?

Разберете всичко това в статията!

Нека започваме … 🙂


Образователни проблеми в Непал:

Въпреки че има богата и впечатляваща култура, Непал е страна с много ниско ниво на грамотността. Само по-малко от 50% от населението на страната знае как да чете и пише. Жените в Непал са по-малко грамотни от мъжете. Само 42% от тях са грамотни, докато процентът при мъжете е 68%.

Има няколко причини, които карат родителите да не искат техните деца да посещават часове. 

Първо от всичко, макар че училищата са освободени от такси, те не получават много инвестиции. Заради това родителите са принудени да плащат за нуждите на училището. За семействата с ниски доходи това е голям проблем.

Освен това за много семейства означава да изгубят работник, ако изпратят детето на училище, което води до големи финансови проблеми. 

Деца от селските райони в Непал

Само коло 50% от децата могат да говорят официалния език в Непал. Тази причина прави ученето още по-трудно. Останалите деца, извън тези 50%, говорят регионални езици.

Днес, въпреки това, езиковата ситуация се подобрява. Докато непалският е все още основният език, локалните езици са също използвани в училищата, намиращи се в селските райони. Също така се използват санскрит и английски.


Как се развива образователната система в Непал?

Всъщност, образователната система на Непал е една от новите системи в света. Първото съвременно училище в тази страна се появило едва през 1960 г. Преди това не всеки можел да си позволи да учи в училище, защото те били само за елита. Много хора учели в различни мъжки будистки манастири и не толкова често в женски манастири.

Голяма роля за образованието на народа била изиграна от домашното обучение и “Гурукула”.

Гурукула е много интересна училищна система. Учениците стоят с техния гуру, често в една къща, учат от този човек и му помагат във всекидневието му. Децата от првинцията започнали да ходят на училище от съвсем скоро.

Заслужава си да бъде споменато, че образованието в Непал се подобрява страхотно през последните няколко десетилетия. През 1980 нивото на грамотност било само 20%, а днес то е 54%. Взмайки предвид тези числа, ние можем да кажем, че държавата има прогрес. Да се надяваме, че тези цифри ще се покачат много повече с времето.


Структура на училищата:

Каква е училищната структура в Непал? Системата съдържа няколко нива:

Първото ниво е началното училище, което съдържа класовете от 1 до 5. Второто ниво е ниско средно ниво, което включва класовете от 6 до 8. Третото ниво е средното ниво, в което влизат 9 и 10 клас.

Предучилищното образование в Непал не е много обичайно и е достъпно само в определени региони.

Съвременни ученици от Непал

След училище учениците могат да започнат университет и да придобият бакалавърска степен, а също така и докторска степен. За да получат бакалавър, това отнема от 3 до 5 години. Това зависи от персоналната специализация, докато магистърските програма винаги е с продължителност от две години.


Учениците имат възможността да учат извън страната: 

Много от студентите напускат страната и отиват да учат в чужбина. Според статистиката, най-популярните държави за студентите от Непал са САЩ, Австралия, Япония, Индия, Обединеното кралство и Кипър.

През 2010 г. повече от 24 000 непалски студенти учат в чужбина и този брой стремително нараства всяка година. За непалските студенти в САЩ най-популярните специалности са – инженерство, мениджмънт, науки за живота, физическите науки и бизнес.

Студенти от Непал

Истина е, че Непал има много образователни проблеми и се бори с много проблеми в областта. Това е разбираемо, защото системата е много млада и заради това се нуждае от повече време, за да стане по-успешна.

Прогресът е очевиден. Все повече програми биват обявявани, за да помогнат на по-големи групи от деца. Идеята е да започнат да посещават училище. Образованието става по-достъпно за хора от различните социални класи и това е голям шанс нещата тук да се подобрят съвсем скоро.


Е, Непал е красива и авантюристична страна, която има още какво да свърши в своята образователна система. Нека забележим, че те работят и се справят с предизвикателства, които не са никак малки.

Каква е поуката ли? 

Със здрав труд и ясна цел можем да постигнем всичко, дори да се справим със сериозни проблеми като тези в Непал!