Разкажи ни са себе си в пет изречения: 

Преподавам английски език. Работя само с деца от ромски етнос, което е много трудно, но и много забавно. Исках да участвам в мисия в Африка или Индия, но се оказа че мога да бъда полезен и в България.

Чувствам се удовлетворен и полезен в работата си. От учениците си се научих да не приемам нещата прекалено сериозно и обогатих чувството си за хумор.

Защо избра да си учител?

Защото трябва да има и учители. Защото освен лошите и неблагодарни страни, в тази професия има и хубави моменти. Днес в гилдията най-много липсва позитивизъм. Това обаче е обяснимо донякъде  – поведението на инспекторатите и директорите към редовия учител  далеч не е европейско.

Разкажи ни как преминава един твой час, как се справяш с предизвикателствата? 

С много заемки от Монтесори и от финландската образователна система. С много словесна, че и физическа еквилибристика, актьорско майсторство и какво ли още не, понеже ми липсва материално-техническата база на образователните системи на запад от нас. Обменял съм опит по проекти с училища във Великобритания, Германия, Полша, Турция и др. Това винаги ме е впечатлявало – в училище имат какво ли не като база, съоръжения, техника, материали !!!

Сподели с нас един хубав момент от училище (Твой час, събитие, просто интересен момент): 

Всички ученици от класа ми в текстови съобщения ми честитиха Коледа и Нова година. При това лично написани, а не с опция „изпрати до всички”. А негласно са титулувани като „най-лошият” клас в училището.

От какво има нужда според теб българският учител?

Материална база, за да може да се „развихри”, както и по-висока заплата. Защото битието определя съзнанието. Нямаш големи шансове да си много възвишен, ако живееш с под 1000 лева например.

Учителят задължително трябва да посещава театрални представления, изложби, филмови прожекции, да си купува книги. Той трябва да бъде духовна личност, носител на модерност и култура, за да може да възпитава другите. А не скот!

Какво би променил в образователната система, ако имаш възможност?

Да няма уроци, а теми и проекти по които да се работи през срока. Един екологичен проект например: „Да превърнем парка на нашето училище в хабитат за птици” през срока или учебната година би бил много по-интересен на учениците.

Това би означавало децата да се запознаят с анатомията, навиците и поведението на птиците (биология и здравно образование). Избор на дървен материал, изработване на къщички за птиците и поставянето им (домашен бит и техника). Проследяване на пътят и миграцията на прелетните птици през страни и континенти (география) и т.н.

Това е просто един пример. Училището в 21в. не може да работи и функционира успешно с методи от преди 5 века. Учителят с тебешира на дъската „пее” урок вече няколко века по един и същ начин.

РУО на МОН да отпаднат, защото са ретроградни структури и дърпат развитието на образованието назад или да бъдат трансформирани в нещо полезно.

Как би мотивирал/а някого да стане учител?

По никакъв начин. Ако има желание и смелост – да заповяда в гилдията. Това е призвание, а не някаква техника или печелене на пари.  И все пак: „ Това е много благородна професия. Елате да пробвате, ако не ви хареса – напуснете!”

Нещо, което искаш да споделиш или да изразиш мнение?

Правителството трябва да залага дългосрочно в образованието, защото няма по-важна инвестиция от тази да се инвестира в бъдещето на нацията. Образованието е онова звено, което трябва да спре опростачването на българския народ. А за да може да го постигне – то трябва да е приоритет на правителсвото, парламента, държавата, нацията, всички хора!

Благодаря за вниманието! За мен беше удоволствие да споделям с вас!