Какво трябва да бъде образованието – попитахме няколко ученици!

3677

Всеки от нас си задава въпроса – Какво трябва да бъде образованието, за да отговори на съвремието? Със сигурност много пъти сме говорили с близки и колеги по темата. Понякога достигаме до определени изводи, а понякога ни се струва, че всичко е един огромен лабиринт. 


Опитвайки се да разгадаем лабиринта, попитахме няколко ученици – Какво трябва да бъде съвременното образование?

Учениците, които попитахме са близки до нас – деца на роднини, приятели и други.

Уважаеми читатели, ето го обобщения вид на това как си го представят те …

“За какво ще ми послужи в живота”

В няколко отговора срещнахме желанието на учениците да виждат “защо учат определеното нещо”. Казано с други думи – “за какво ще им послужи в живота”.

“Практическата насоченост”

Учениците споделиха, че искат да “правят” повече в час. Тук искаха да кажат, че практическите задачи им доставят повече удоволствие и им е по-интересно. Визираха предметите от естествените науки.

“Телефоните в час”

Доста от познатите ни ученици споделиха, че мобилните устройства са голямо изкушение за тях и понякога посягат към тях несъзнателно. Самите те се питаха дали не може да ги използват по-често като учебен способ, за да открият и други предимства. Останахме с впечатлението, че и те усещат проблем в прекалената употреба.

“Знанията са много и полезни, стига да имаш мотивацията да ги вземеш”

Получихме и няколко мнения, които определяха знанията като много полезни, но трудни за асимилиране по толкова много предмети. Всеки от учениците имаше различен любим предмет, но притеснението идваше от факта, че трябва да знае много неща. Не само по любимия, но и по всички останали предмети.

“По-съвременна учебна обстановка”

Може би това звучи твърде футуристично, но няколко човека споделиха желанието всеки ученик да има таблет или лаптоп на работното си място.

 Е, хубаво е да е така, но това изисква прекалено много средства, а и писането на ръка все още не е отживелица. 🙂

Домашните да се споделят чрез социалните мрежи. Представиха си училище с паркове и места за отдих в модерен стил. Интересно мнение изрази един ученик. Според него стаите трябва да изглеждат не като стандартните учебни стаи, а като модерни пространства и всеки да седи на удобно място.

“Какво ни дава университетът?”

Няколко от учениците бяха дванадесети клас. При тях няболялата тема не беше училище, то почти отмина. Те се питаха дали желаните от тях специалности ще  им предложат модерно обучение, което ще им помогне да са адекватни на пазара на труда.


С тази статия не претендираме за истинско изследване. По-скоро искаме да Ви представим един интересен поглед и директен отговор на въпроса “какво мислиш за образованието и какво трябва да бъде то”.

Длъжни сме да кажем, че нито един от учениците не говореше с лошо за училището, дори напротив.

Дванадесетокласниците, както обикновено, изпитваха носталгия към отминаващото време.

За нас възниква въпросът – Можем ли да отговорим на ученическите очаквания и те ли са истинският ключ към по-доброто образование? 

Ние, като учители, виждаме и по-дълбоките проблеми свързани с комуникацията родител-учител, финансиране, административна тежест. Не можем да се сърдим на възпитаниците ни, че не виждат тези неща, това не е техният свят.

Дали пък точно техните думи и желание не са ключът към успеха? 

Е, не ни остава нищо друго освен да опитаме, за да разберем. 🙂