Министър Вълчев – Предизвикателство е системата да се обезпечи с млади учители

1788

„Най-голямото предизвикателство в дългосрочен план е да се обезпечи системата с млади педагогически специалисти“ 

Това е заявил министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, по време на среща с директори и учители от област Габрово. В нея участие е взел председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Министърът споделил направеното до момента по отношение на образователната политика. Акцентирал е върху намаляването на административната тежест, оптимизацията на нормативни документи, промяната в разпределението на средствата в системата.

Мотивирането на младите хора да се включат в педагогическата професия!

По думите му това ще бъде сред основните задачи.

Според министър Вълчев образованието ще е добро, ако е на ниво във всички общини и всички деца имат равен достъп до качествено учение.

Професионалното образование:

Основен момент в изказването на министъра е било професионалното образование. Той споделил, че е доволен от видяното в Габрово и Дряново по отношение на дуалното обучение. Така също, че предимство за региона ни трябва да бъде и наличието на Технически университет.

Онова, което предстои е разумно увеличаване на приема в професионалните училища, обяснил и допълнил още той. Според него развитието на обучението в техническо направление ще води до развитие и на икономиката в регионите.

Остава обаче проблемът с нагласите на родителите и учениците и трябва да се положат усилия в това отношение. По време на срещата са дискутирани въпроси, поставени от представителите на училищната общност. Те са свързани с финансиране на различни дейности, продължаване изпълнението на програми и проекти, здравословното хранене на децата и дигитализацията на учебните програми и др.

Източник: dariknews.bg